Hippolüté és Thészeusz – harc az aranyövért

Hippolüté (görög betűkkel Ἱππολύτη) a görög mitológiában az amazonok hercegnője volt. Arész és Otréré leánya. Apjától bűvös hatalmú aranyövet örökölt.  Eurüsztheusz leánya, Admété szemet vetett erre a csodás tárgyra, így Héraklész kilencedik feladatának, ennek megszerzését tűzte ki. Amikor Héraklész megérkezett az amazonok kikötőjében, Hüppolüté személyesen kereste meg az idegenek hajóját, hogy megtudja kik ők és mit akarnak. A hercegnő kész lett volna odaajándékozni Héraklésznak az övet, de Héra ezt nem engedhette.

Hippolüté és Thészeusz

Egy amazon alakját magára öltve álhírekkel a hős és társai ellen kezdett uszítani.  Azt híresztelte, hogy Héraklész el akarja rabolni Hippolüté-t, mire az amazonok megtámadták a hajót. A monda egyik változata szerint, a kibontakozó csatában Hippolüté elesett, talán maga Héraklész ölte meg, árulással vádolva.

Hippolüté és Thészeusz

A monda másik változatában, Hippolüté nem halt meg ebben a harcban, hanem később a Thészeusszal viselt háborúban fogságába esett. A király hazavitte Athénba, majd feleségül vette és később fia is született tőle a balsorsú Hippolütosz. A végzetét csak nem kerülhette el Hippolüté, férje eltaszította Phaidra miatt, akit feleségül vett helyette.

Forrás: Wikipédia

Oszvald Nándor
Ékszerész, aranykoszorús ötvösmester