Harry Winston csodálatos gyémántjai

A Harry Winston Ékszerházat méltán jegyzik a legnagyobb ékszerházak között. A világ legnagyobb és leghíresebb gyémántjainak eladása fűződik a nevéhez. Kövessük végig az alapító, Harry Winston élet útját, melynek során kivívta a Gyémántok Királya, vagy később a Sztárok Ékszerésze megtisztelő elnevezést.

Harry Winston szülei ukrán emigránsok voltak, akik New Yorkban egy kis ékszer üzlet megnyitásával kezdtek új életet. A kis Harry szinte belenőtt az ékszerek világába és nagyon korán megcsillogtatta páratlan üzleti érzékét. Alig volt 12 éves, amikor egy zálogházban talált egy 2 ct-os zöld követ, amiben felismerte a smaragdot, kifizette a zálogház által kért 25 centet és két nappal később ezt a smaragdot 800 $-ért tudta eladni. Ékszer birodalma alapjait egy nagy ékszergyűjtemény megvásárlásával alapozta meg. 1926-ban egyben megvette Arabella Huntington vasútmágnás feleségének többségében Cartiertől származó ékszer hagyatékát, majd egyenként, némelyiket modernebb stílusban átdolgozva, búsás haszonnal adta tovább.

1935 Jonker

1935 Jonker

1935-ben megvásárolta a 726 ct-os Dél- Afrikából származó Jonker nevű gyémántot, ami kora negyedik legnagyobb gyémántja volt. Ráadásul a Jonker egy teljesen hibátlan kő volt, a legjobb szín és zárvány osztályt képviselte. A nyers kristályt 12 nagyobb és több kisebb drágakőnek csiszolták meg, aminek legnagyobb 125,35 ct-os smaragd csiszolású darabjának Jonker maradt a neve. 1938-ban egy újsághírben olvasta, hogy Brazíliában találtak egy 726,6 ct-os gyémánt kristályt. Mindenkit megelőzve azonnal útra kelt és megvásárolta a gyémántot, amivel rögtön hajóra szállt és Antwerpentbe utazott. Itt 29 drágakövet csiszoltak belőle. Ebből a legnagyobb követ a 48,26 ct-os smaragd csiszolású gyémántot az akkori brazil elnök után Vargas-nak nevezték el.

A negyvenes évektől már kiváltságot jelentett a Harry Winston Ékszerháztól vásárolni. Méregdrága ékszerekbe öltöztette az amerikai filmsztárokat, arisztokratákat, sőt olyan európai uralkodó házak prominens képviselői is a vevői voltak, mint XVIII. Eduard, aki rangon aluli házassága miatt lemondott a trónról és Windsor hercegeként címmel vonult be a történelembe. 1949 és 1953 között Harry Wintson „Királyi udvarok ékszerei” címmel Amerika több nagyvárosában is kiállította saját ékszergyűjteményét. Közöttük Napoleon feleségének Mária Lujzának 65 különböző csiszolású gyémánttal ékített nyakékét.

Napóleon feleségének nyakéke

Napóleon feleségének nyakéke

A Life magazin 1952-es riportja szerint Harry Winstoné volt a második legnagyobb gyűjtemény a világon történelmi fontosságú ékszerekből. Az első helyen maga az angol királyi ház állt. 1955-ben Genfben, majd ’57-ben Párizsban is új szalont nyitott. A kiállítások további ismertséget és elismerést hoztak neki. Azonnal lecsapott minden különleges, jegyzett gyémántra, amelyeket nagy média figyelem mellett csiszoltatott és foglaltatott ékszerbe.

Windsor hercegnője a 47,17 ct-os gyémánttal

Windsor hercegnője a 47,17 ct-os gyémánttal

Ez már a hatvanas évek Amerikája, amikor a filmvászon Merilyn Monroe búgó hangon énekelte…”A gyémánt a nők legjobb barátja.”  Harry vásárolta meg a Kelet csillaga nevű 94,8 ct-os gyémántot és a Hope nevű 45,52 ct híres-hírhedt kék gyémántot is, amit a később a Washingtonba található Smithsonian Institutnak adományozott. Ez az adomány volt az alapja későbbi Nemzeti Drágakő gyűjteménynek.

A híres-hírhedt Hope gyémánt

A híres-hírhedt Hope gyémánt

(A Hope gyémánt több szempontból is különleges. Kék színét a Bór elemtől kapta. Ez az egyébként II/ b típusba tartozó gyémánt rendkívül ritka, csak 0.1 %-át teszi ki a gyémántoknak. Az a hír járt róla, hogy szerencsétlenséget hoz a tulajdonosának.)

Részlet a Királyi udvarok ékszerei kiállításról

Részlet a Királyi udvarok ékszerei kiállításról

1969-ben Aristotle Onassis Jackqueline Kennedyt eljegyezve Harry Wintson-tól vette meg a 40,42 ct marquise csiszolású gyémánttal ékített gyűrűjét, amely esemény persze több ok miatt is az újságok címlapjára került. A felsorolt híres gyémántok is csak töredéke volt azoknak a nagy gyémántoknak, amelyek a kezei között megfordultak. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy aki valamilyen szempontból különlegeset, drágát akart venni vagy eladni, az mind hozzá fordult. Harry Wintson 1978-ban bekövetkező haláláig hallatlan energiával vezette a cégét. Halála után a cég a családja birtokában maradt, számtalan módon bővítetve tevékenységét. Többek között kézi megmunkálással készülő, luxus kivitelű órákat előállító gyárat alapítottak Svájcban, 40%-os tulajdonrészt vásároltak a kanadai Diavik gyémántbányában és aktív résztvevőjévé váltak a bánya gyémánt hozam eladásának. 2013 januárjában a genfi Christie’s árverésen rekord 23,8 millió amerikai dollár áron megvásárolták a legnagyobbnak és legtisztábbnak ismert élénk kék színű csepp alakra csiszolt 13,22 ct gyémántot. A követ Winston kéknek nevezték el, újabb darabbal bővítve az ékszer ház több „gyémánt legekből” álló gyűjteményét. A Winston ékszerház üzletei ma már szerte a világ legnagyobb városaiban, többek között New Yorkban, Londonban, Párizsban, Genfben, Hong-Kongban, Tokióban és Sanghaiban egyaránt megtalálhatók.

Harry Winston gyémántjai

Harry Winston gyémántjai
Az irigylésre méltóan szerencsés csillagzat alatt született Harry Winston a semmiből építette fel gyémánt birodalmát. Élete és munkássága összefonódott a világ legszebb, legértékesebb, legritkább drágaköveivel és ékszereivel.

Forrás:http://www.harrywinston.com/en/history

Hercsik Anita
El-Peso Kft.