Zafír

Fókuszban a drágakövek - Zafír
A zafír a korund drágakő csoport tagja. Két korund változat ismert, a rubin és a zafír. Minden pirostól a bordóig terjedő szín a rubint képviseli, az összes egyéb színárnyalat a zafírhoz tartozik.

Zafíron mindig a kék árnyalatokat értjük, egyéb színek esetében meg kell jelölnünk a színt, mint például sárga zafír vagy rózsaszín zafír. A zafír gyakoribb ásvány, mint a rubin, mert a zafír színt adó anyagai – vas és titán – gyakrabban fordulnak elő a természetben, mint a rubinéi. A korundok színe javítható. A legrégebben alkalmazott színjavítás a hőkezelés, amit nagyon régóta gyakorolnak az ősi lelőhelyek közelébe élő drágakővel foglalkozó szakemberek. Régen a szájhoz illesztett hosszú csőszerű pipával gerjesztették a tüzet, magas hőfokon tartva a követ, manapság modern elektromos kemencékben kezelik a köveket. A hőkezelt korundok előállításában Thaiföld és Sri Lanka a piacvezető, de más korund lelőhelyek közelében is végzik az eljárást, mint például Afrikában, Myanmarban, Kínában, Montanában (USA). A hőkezelés drámaian változtatja meg a kövek színét, a sápadt, vagy netán színtelen kövekből sötétebb, teltebb színűekké válnak, vagy a nagyon sötétekből világosabbá válik. A hőkezelés nyomott hagy a drágakő zárvány képén, többek között a hőtől módosulnak a zárványok és feszültség udvar veszi őket körbe. Újabb fejlesztésnek tekinthető az 1990-es évek végétől használatban lévő töltőanyag használata. Az eljárás lényege, hogy az erősen zárványos kövek felszínre kinyíló üregeit nagy hőmérséklettel kombinálva töltőanyaggal (ólomüveggel) impregnálják, így a kő tisztasága sokat javul. Az eljárás nyomait legtöbb esetben 10x nagyítóval megláthatjuk. Ezt a technológiát minden gyenge minőségű korund változatra alkalmazzák. A színek javítására, vagy változtatására más technikát is bevetnek. A megcsiszolt köveket különböző diffúziók alá vetik. Például a kék szín eléréséhez titánt, piros színhez krómot, sárga színek eléréséhez berilliumot diffundálnak a kövekbe.

Fókuszban a drágakövek - ZafírAzok a zafírok (és rubinok) amik természetes állapotukban olyan szép színűek, hogy nem igényelnek kezeléseket, meglehetősen ritkák. Karát feletti képviselőit szakértői bizonyítvánnyal árulják, nagyobb karátszámoknál már nagyon magas árakat találunk.

Fókuszban a drágakövek - Zafír

A legrégebben működő bányák Ceylon, Myanmar és Thaiföld területein vannak, de azóta számos új lelőhelyeket találtak és találnak. 150 éve Ausztrália számos területein találtak újabb és újabb lelőhelyeket. A tipikus ausztrál zafír sötétkék árnyalatú, gyakori a sávos szerkezet.

Fókuszban a drágakövek - Zafír

Az amerikai Montana vagy a lelőhely után (Yogo Gulch) Yogo zafírokat 1865-ben találtak először. A Yogo zafírok a szivárvány minden színében jelennek meg, bicolour és csillag hatást is mutatnak, de nem ritkák a nagyon jó minőségű búzavirág kék zafírok. A Tiffany cég ezek közül rengeteget beépített az ékszereibe. Unikális darabjaikat számos amerikai arisztokrata, politikus, de az angol királyi család tagjai is viselik. A Yogo bánya 2011 óta nem áll termelés alatt.

Fókuszban a drágakövek - Zafír

Az afrikai lelőhelyeket a kilencvenes évektől művelik, Tanzánia, Kenya, Nigéria, Madagaszkár kövei többségében a thai hőkezelő laboratóriumokat megjárva kerül be a kereskedelembe.

Fókuszban a drágakövek - Zafír

A legendás kashmir zafír; 1879-ben jelentek meg az első híradások egy új zafír lelőhelyről Kashmirból. Kashmir India északi-nyugati régiójában helyezkedik el. Maga a lelőhely a Himalájában 4500 m magasan a kis Kudi völgy falában található. A bányászat körülményei rendkívül mostohák, köszönhetően a lelőhely elhelyezkedésének. Ez a hely napjainkban is csak gyalogosan, esetleg helikopterrel megközelíthető, a legközelebbi falu egy hetes gyalogútra található. Régen is a keskeny hegyi ösvényeken felkapaszkodó felmálházott öszvérekkel tudták a bányászok a felszerelést a bányához szállítani. Ilyen magasan csak rövid ideig olvad el a hó a himalájai nyárban. Ritkaságnak számítanak azok a szerencsés az évek, amikor Júliustól Szeptemberig elolvad a hó a völgyben, lehetővé téve a kitermelést. A nagy nehézségek között kitermelt mennyiség a bányászat fénykorában is csak 120 kg / év volt, a kashmiri zafír mégis megérte a rengeteg fáradozást. A kashmiri zafírok a búzavirág mélykékjével dicsekednek, gyakran bársonyos hatással párosulva, ezért blue velvetnek, kék bársonynak is hívják. A bársonyos hatás jelenséget a kashmiri zafírban található mikroszkópikus méretű ásvány zárványok okozzák.

Fókuszban a drágakövek - Zafír

A kashmir zafírból kevés példány található a drágakő kereskedelemben ezért elvétve felmerülő példányaiért csillagászati árakat fizetnek ki a dúsgazdag vevők. A 2015 májusában, Genfben megtartott Chrstie’s árverésen egy 35 karátos kezeletlen kashmiri zafírért 7.000.000,- USA dollárt adtak! (karátonként 200 ezer USD-t).

Jelenleg a hivatalos kitermelés szünetel, mert a lelőhely területe az India-Pakisztán területi konfliktus régiójában fekszik, fegyveres muszlim lázadók ellenőrzése alatt áll.

forrás:
http://www.ruby-sapphire.com/r-s-bk-india.htm
http://www.gia.edu/gems-gemology/spring-1993-diffusion-treated-sapphire-mcclure

Hercsik Anita
El-Peso Kft.