Kétségek a felvásárlásnál illetve a 2010 év arany emlékérméi

Tisztelt kollégák, ha megengedik néhány szót szeretnék szólni az aranyról!

AranyNem tudom, hogy emlékeznek-e rá, miszerint a múlt év második felében, minden tőzsdei elemző azzal riogatott, hogy az arany árának beszakadása csak idő kérdése és nemsokára a sárga fém már csak árnyéka lesz önmagának. De mit ad az Isten, a sárga fém újra szárnyal, a színarany grammja ostromolja a 11 350 Ft-ot, a 14K anyagár pedig a 6640 Ft-ot! Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy egyes információk háta mögött nem rejtőzik esetleg egy kis „dezinformáció”, egy kis tőzsdei manipuláció?

Ami a szakmát érinti, ha a kereskedők nem töltötték fel Karácsonykor (Hála az Úrnak!) lefogyott készleteiket, most már csak drágábban tehetik azt meg! Az aranyár biztosan csökkenni fog egyszer, de szerintem az nem rövidtávon fog realizálódni!

És most egy kis érdekesség!

Kétségek a felvásárlásnálEgy kedves barátom keresett meg azzal a kéréssel, hogy munkája során belefutott egy érdekes beütőbe, melyet többek között Selmecbányán alkalmaztak, az 1800-as évek elején és mivel régi szakkönyveink nagy része és a szakma is úgy tartja, sőt úgy is tanítjuk, hogy a Magyar Hivatalos Fémjelzés 1867-től számítható, nem igen tudta sehova sem besorolni a látottakat. A beütés. egy pajzs alakú rajzolat, benne egy kettes szám és egy pont. Az egyik régi magyar szakkönyvben kapott egy futólagos utalást arra, hogy talán használtak 1867 előtt is valami fémjelet Ausztriában és a Magyar Királyságban, de ennél többről nem szólt a fáma. Az én feladatom az volt, hogy próbáljak a titok nyitjára bukkanni.

Eszembe jutott, hogy nem olyan régen bemutattam egy JAN DIVIS által szignált német nyelvű könyvet „Silberstempel aus aller Welt”, mely összegyűjtötte és bemutatta az ezüst tárgyakra használt beütőket és az időszakot, amikor ezek alkalmazásra kerültek. El kezdtem kutatni, hogy nem adtak ki valami hasonló forrásmunkát aranyra is! És sikerült! Felfedeztem a fent említett könyv arany jelzéssel foglalkozó párját, ugyan attól a szerzőtől! A könyv: JAN DIVIS, „Goldstempel aus aller Welt”. Ami, a legjobb a dologban, hogy megtaláltam az Osztrák és Magyar Királyság által 1807 és 1823 között használt fémjelek között a kérdéses beütőt.
Ha a pajzsban egyes szám van, akkor 326 ezrelékes aranytartalomról beszélünk, ha kettes akkor 545 ezrelékről illetve, ha hármas akkor 767,36 ezrelékről. (Lásd a mellékelt ábrát.)
Beütők

Ne feledkezzünk meg a felvásárlásról sem!

Gyakran van, hogy a beadó előszed egy kisebb pléh dobozt és benne egy nagy marék ugyancsak felpucolásra megérett bizsut vagy ékszert. Szeretné eladni a doboz tartalmát, természetesen megfelelő ideológiával. (A nagymamámé volt, édesapám gyűjtötte, a nagynéni elhunyt és ezt örököltem, stb.) Általában az ilyen dobozok tartalma értéktelen, de néha (ritkán) lehet egy pár érdekes dolgot is találni. Egy ilyen marék szutyokból sikerült kihámozni ezt az ezüst, gránátokkal kirakott karkötőt (tömege 17g, 154 db, jó minőségű cseh gránát, régi cseh-szlovák fémjellel). Ne becsüljük le az ilyen lehetőséget! (A tárgyat felpucolva és a hiányzó 2 db gránátot pótolva egész takaros tárgy kerekedik.)
Karkötő
Még tartozom 2 arany emlékérmével a januári számból.

Az első érme egy robusztus veret 62,838 g tömeggel (18 dukát), a megszokott 986 ezrelékes aranytartalommal, Szöllőssy Enikő tervei alapján, Szent István királynak és fiának Szent Imre hercegnek állít emléket Az érme 500 példányban készült és 500 000 Ft névértékben.
Érmékről bővebbenSzent István királynak és fiának Szent Imre hercegnek állít emléket

tömeg 62,838 g
átmérő 46 mm
vastagság nincs adat
anyaga 986 ezrelék arany
darabszám 500 db
névérték 500 000 Ft

Igen érdekes érme az Erkel Ferenc 5 000 Ft veret, ifj. Szlávics László tervei alapján. 0,5 g tömegével és 11 mm átmérőjével természetesen „A világ legkisebb aranypénze” nemzetközi gyűjtőprogram része.

Érmékről bővebbenÉrmékről bővebbentömege 0,5 g
átmérő 11 mm
vastagság 3 mm
anyaga 999 ezrelék arany
névérték 5 000 Ft
darabszám 10 000 db

(folytatjuk…)

Orbán Sándor
2007 Kapos Kft. becsüs képzésének szakmai irányítója